top of page
Obrázek autoraAdam Urbanec

LiveCooking s Oracle - Lainox

9.8.2019 probíhalo na našem showroomu v Pardubicích další skvělé živé vaření, tentokrát se zařízením Oracle od společnosti Lainox. Vaření a prezentaci stroje měl na starosti korporátní kuchař firmy Lainox a také náš dobrý známý Robin Hayek. O zařízení Oracle byl skutečný zájem, měli jsme zatím nejhojněší účast ze všech živých vaření.


Robin přijel již o den dřív, abychom si mohli vše přichystat. Bylo potřeba zapojit zařízení, vymyslet jaké pokrmy a ze kterých surovin budeme podávat. Když jsem poprvé viděl Oracle, myslel jsem si, že nám poslali spíše nějaký model než skutečné zařízení. Ale ne, opravdu, zařízení Oracle je z poloviny tak velké jako třeba konvektomat, nicméně to neubírá nic na jeho výkonnosti.

Na našem menu se nacházely pokrmy typu mražená pizza, lívance, kuřecí stripsy a různé druhy pečiva určené k rozpékání. Zjistil jsem, že pojem "resuscitace" se nepoužívá pouze při záchraně člověka, ale také při obnovení čerstvosti potravin, pro který je tento přístroj právě určen. Proto se v našem meníčku nenachází žádné čerstvé potraviny, ale již předem zpracované polotovary, které byly hluboce zmražené nebo zchlazené.

Zprvu jsem si myslel, co je na tom tak super, však pizzu si umím rozmrazit i doma v obyčejné troubě, že ? Ale na to mi kuchař rychle odpověděl otázkou: "a jak dlouho ti to bude v té troubě trvat ? ". Příprava zmražené pizzy se v domácnosti pohybuje mezi 10-12 minutami v předehřáté troubě. A tady nastal ten rozdíl. Ze zařízení Oracle jsme hotovou, křupavou pizzu vytahovali po minutě a dvaceti vteřinách. To mi tedy spadla čelist. Nic takového jsem ještě neviděl, dokonce jsem ani netušil, že je to fyzicky možné. Tím to ale nekončilo. Lívancům, koláčům a dalšímu pečivu, které bylo upečeno již před nějakou dobou a postrádají chuť čerstvě vytaženého pečiva z pece stačí v zařízení zhruba osm vteřin na to, aby byly krásně horké a chutnali tak, jako kdyby byly právě upečené. Opět jsem nechápal.

Tak to pokračovalo dále, mražený čokoládový fondant namísto 15 minut 2 minuty v Oracle, hranolky minuta 30 vteřin a tak dále. Po této zkušenosti jsem začínal pomalu ale jistě věřit na magii, ale místo magie se v zařízení odehrávají tři ohřevné procesy zároveň, které zajištují takovou rychlost při "resuscitaci" pokrmů. Jedná se o konstatní teplotu 270 °C, mikrovlny a třetí proces zvaný "impingement", který zatím nemá český překlad, nýbrž jedná se o přímý proud horkého vzduchu. Věřím, že jsem nebyl jenom já, ale i ostatní účastníci živého vaření, ohromeni tím, co vše zařízení dokáže.

Jsem si jistý, že mluvím za celý team Emporio, když řeknu, že vaření bylo povedené a všichni si ho užili. Pokud by někdo z Vás čtenářu měl zájem o více informací ohledně nového zařízení Oracle, neváhejte se na nás obrátit, rádi Vám veškeré otázky zodpovíme.

A na úplný závěr jsem si opět přichystal krátké video, jako takovou malou ochtunávku toho, jak naše živé vaření vypadá.


279 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Kommentare


bottom of page